fredag 30 april 2010
Tillökning!
söndag 25 april 2010
ANZAC DAY

Vi njuter just nu av en indiansommar med stabil sol och skön värme. Vädret är som man säger här settled. Idag är det 25 April - ANZAC Day och det är stort här. Jag vet inte hur man firar det, men det är en viktig dag för Kiwis. Tyvärr på en söndag i år. ANZAC – Australian New Zealand Army Corps Day firas för att minnas och hedra de soldater som kämpade och offrade sig under första och andra världskriget, men också en dag för de trupper som fortfarande finns där ute som i Afghanistan och Timor. Ursprungligen handlade det om de som kämpade i Gallipoli 1915 under första världskriget. Slaget mot den turkiska armén varade i 8 månader och 8000 Australiensare dog och 2700 Kiwis. De allierade misslyckades med att ta Istanbul och slaget blev ännu ett historiskt exempel på krigs meningslöshet och det behöver man väl påminnas om. Det verkar dock inte som det är syftet för dagen. Men en Poppy eller Vallmo bärs idag på kavajslaget och säljs här som en majblomma. Tydligen blommar den i Turkiet så här års och speciellt mycket kring Gallipoli. Den symboliserar human sacrifice. Läste i tidningen om en mamma som saknat sin försvunna son och nu efter ett år av tårar lyckats lokalisera tonåringen till franska främlingslegionen i Languedoc-Roussillon. Hon reste dit och fick träffa honom i 30 minuter. Hennes enda kommentar var: He is looking better than he has ever done. He´s cleaner, tidier och smells better.
Armén vs mamma, 1-0
Over and out
söndag 18 april 2010
lördag 17 april 2010
Ur dödlig synvinkel

Man kan verkligen fråga sig varför människor dör som flugor i det här landet. Är det något genetiskt eller brittiskt eller bara omdömeslöst och dumt? All denna död verkar så onödig. Här avlider folk överallt och på alla tänkbara sätt. Man drunknar, välter sin kajak , kör av vägen nedför ett stup, hoppar från torn och broar, mördar, misshandlar, ramlar överbord, skjuter varandra, slåss med kniv, ramlar i en fors och slår huvudet i botten, blir påbackad på uppfarten, hoppar Bungy och bryter nacken, dras ut av vågor i havet, ramlar ner i raviner, mountainbikar på en sten, slungas av en häst, somnar bakom ratten, frontalkrockar, störtar till marken när fallskärmen hängt upp sig , lämnar barn i bilar, överdoserar, rånmördar taxichaufförer, kraschar med sin hangglider, dödstörtar med varmluftsballongen, voltar med jetbåt, blir överkörd utanför sin skola, fryser ihjäl på campingutflykt. Ja listan är evig. Varför?
- Det är inget unikt. Det här händer överallt men här skriver man om det och jag läser.
- Tillfället gör tjuven. Här finns berg, hav och en äventyrsindustri.
- De som en gång övergav Europa för Nya Zeeland var en selekterad grupp sensationssökare utan större behov av säkerhetstänk som satte äventyret att ta sig till andra sidan jordklotet före sin egen överlevnad. Det lever kvar.
- Individens rätt och skyldighet att ta eget ansvar gör att vem som helst tillåts göra vad som helst. Man kan trava rakt ut i en iskall nationalpark endast iklädd kalsonger utan att någon skulle bry sig. Räddningstjänsten försöker rädda dig motvilligt om du får problem och skickar räkning. Jag kunde hyra en 12 meter segelbåt värd någon miljon utan ett papper som bevis på att jag kunde segla eller säkert hantera båten.
- Kör bil när man fyller 15 och det är helt sjukt.
- Får köra bil (och andra farkoster)en aning berusad och det gör man.
- Blandar ihop mod med ren dumhet.
- Vägarna är smala och livsfarliga. Folk kör ryckigt och aggressivt.
Det finns säkert andra förklaringar, men det är väl som man säger här:
”why live on the edge when you can jump off it.”
söndag 11 april 2010
Kanon kanothelg!
Vi har precis kommit hem från en mycket lyckad utflykt till Whanganui River. Efter en natt i Taupo fortsatte vi på fredag morgon mot Pipiriki vid Whanganui River. Därifrån åkte vi jetbåt en timme uppströms, norrut på floden, promenerade en timme och fikade vid Bridgetonowhere. Det är en bro från 30-talet som ligger mitt ute i regnskogen som rest av en tid när man verkligen fick jobba hårt här i NZ. Efter första världskriget tilldelades återvändande soldater mark i en dal öster om Whanganui River. Det såg bra ut på papperet, med det var extremt svårt att tämja regnskogen och männen och deras familjer gav successivt upp och övergav sina gårdar - och nu finns nästan bara bron kvar som ett minne från den här tiden.